2023

12 december - Selmas julfest

Julfest på Hotel Chaplin

Som sista evenemang för året bjöd vi in till julfest på Hotel Chaplin!
Glöggmingel och jättegott julbord från Gittes Hem-Service avnjöt vi.
Mätta och belåtna fick vi sedan lyssna när Harriet läste en trevlig julberättelse på danska för oss.
Sedan blev det kaffe, lussekatter och gottebord innan vi bytte julklappar.
En jättemysig kväll. GOTT NYTT ÅR!

Foto: Eva Hallkvist

2023

22 november - Selmadagen 2023

Vilken härlig Selmadag!

Det var den 14:e gången vi bjöd in till denna härliga kväll som är öppen för alla intresserade. Och det var många vilket gläder oss alla som arbetar ideellt med att arrangera dagen. Vi fick även nya medlemmar under kvällen. Är du kvinna så är du också välkommen!
Vi började med en mingelstund då det köptes många lotter. Lotterivinsterna var som tidigare år skänkta av generösa butikker, restauranger, frisörer och andra företag.
Första föredragshållaren var Emelie Mossberg, personlig tränare och hälsocoach med fokus på hållbar hälsa och välmående. Hon fick igång hela publiken med sittande rörelser!
Fotograf Eva Hallkvist ställde ut sin fotokonst och presenterade sig själv. När Eva inte ägnar sig åt att själv ta fina bilder så håller hon även kurser så vi andra kan lära oss att ta bättre bilder.
Vår nästa föredragshållare var trädgårdsförfattaren och rosexperten Christina Högardh-Ihr som tog oss med till Florens och Toscana i Italien. Hon berättade och bjöd på vackra bilder från botaniska trädgårdar och berättade om tvålar som är baserade på rena växtoljor från Toscana. Det fanns även ljuvligt doftande tvålar att köpa med sig som julklappar eller för att skämma bort sig själv med.
Kvällen avslutades med att Årets Selma korades och tilldelades i år Anita Enberg för sitt engagemang inom självförsvar, inte minst för kvinnor flickor. Hela motiveringen finns längst ned på framsidan!
Kvällens moderator var Bibbi Årman som skötte det med den äran. Vi vill rikta ett stort tack till alla som gjort denna Selmadag möjlig och till alla våra gäster. Hoppas att ni alla hade en riktigt fin kväll med oss.

Foto: Eva Hallkvist

2023

7 november - Frukostträff på Hotel Chaplin

Mingelfrukost - vår egen medlem, Madeleine Åkerlunds visade sina vackra quiltarbeten och berättade om syning av lappteknik

Mörkaste november lyste det verkligen upp med Madeleine Åkerlunds alla färgglada och vackra alster!
På frukostträffen visade hon sina lapptäcken, väskor, grytlappar och dukar och berättade om quiltning.
Madeleine har sytt lappteknik i över 20 år men redan som barn var hon omgiven av tyger och provade på att sy tidigt då hennes mamma var sömmerska.
Madeleine håller även kurser och anordnar Quiltlan.

Foto: Eva Hallkvist

2023

3 oktober - Frukostträff på Hotel Chaplin

På pilgrimsvandring med Dorothea Liebel

Denna morgon samlades vi i hotellets matsal och minglade och åt frukost. En kort presentationsrunda av deltagarna blev det också. Sedan flyttade vi upp i konferenslokalen och här tog dagens föredragshållare, Dorothea Liebel oss med på en pilgrimsvandring.
Med rubriken "Steg för steg genom sorgen" berättade Dorothea om sorgen efter sin man. Hon både såg och upplevde sorgen efter sin älskade man, Ole som en oändlig tunnel utan slut, men hon ville se det. Hon bestämde sig därför för att försöka gå igenom tunneln, att möte hela sorgen och komma ut på andra sidan.
Hon gjorde det genom att vandra pilgrimsleden El Camino, från Saint-Jean-Pierre-de Port i Frankrike, över Pyrenéerna och tvärs genom Spanien til Santiago de Compostela. Dorothea gick 780 km på 33 dagar sommaren 2023.
Medan hon berättade visade hon många bilder som gav oss alla en inblick i vad denna pilgrimsvandring innebar. Mycket intressant och tänkvärt. Tack för att du delade med dig av din resa Dorothea!

Foto: Eva Hallkvist

2023

5 september - Frukostträff på Hotel Chaplin

Frukostträff med stadsmiljöchef Tora Broberg

Septembers frukostmöte på Hotel Chaplin blev välbesökt av både medlemmar och gäster.
Efter en god frukostbuffé flyttade vi upp till konferenslokalen. Ordförande Ina berättade lite om föreningen och presenterade höstens kommande program.
Därefter fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag av Tora Broberg, stadsmiljöchef i Landskrona. Hon berättade om hur de planerar stadens offentliga rum. Om parkerna, utsmyckningar, skötsel, gatuarbeten och mycket annat som ska fungera och upplevas positivt och tilltalande i stadsmiljön.
Många frågor blev det också för henne.

Foto: Eva Hallkvist

2023

22 augusti - Selmas kickoff-lunch

Kickoff på Idas by the Sea i Lundåkrahamnen

En härlig kickoff med Föreningen Selma efter ett kortare sommaruppehåll.
Vi avnjöt en god lunch i Lundåkrahamnen på Idas by the Sea. Härligt väder så vi kunde sitta ute och njuta av båtar och vatten.
Vi fyllde två bord med glada och trevliga kvinnor. Så roligt att så många kunde komma!
Höstens kommande program presenterades men för övrigt umgicks vi bara och njöt av att ses igen.

Foto: Ina Zachhau

2023

14 juni - Selmas våravslutning

Våravslutning på Sireköpinge Stengods och Flinckmans café

Tack alla som kom på Våravslutningen! vilken fin eftermiddag vi fick ute på landet i soligt och varmt väder.
Först besökte vi Sireköpinge Stengods och keramikern Katarina Gustafsson. Hon började med keramik 1972 och gör bruks- och prydnadsföremål i stengods- och porslinslera. Hennes specialitet är genombruten dekor. Fantastiskt vackert! Katarina har gjort flera offentliga utsmyckningar, ställt ut på många ställen och deltager varje år i konstrundan. www.sirekopingestengods.se.
Våravslutningen fortsatte på Flinckmans café. Här besökte vi deras butik "från förr till framtid" och här fanns allt från små knappar till kristallkronor att köpa! Vi njöt av kaffe smörgåsar och goda bakverk i trädgården med härlig utsikt över den skånska slätten. Putte berättade historien om Flinckmans café från After Dark till i dag. Han var god vän med Lasse Flinckman och var med när han startade. Sedan 11 år tillbaka äger och driver Putte det med sin partner.
Inne i cafét är rummen originellt inredda med mycket roliga prylar. Här finns Kungarummet och After Dark rummet. Det är väl värt ett besök, både för miljön och allt gott som serveras. www.flinckmanscafe.se.

Foto: Eva Hallkvist

2023

2 maj - Företagsbesök på Skånes Auktionsverk

Skånes Auktionsverk öppnade dörrarna för oss

Frukostmötet i maj blev ett trevligt företagsbesök på Skånes Auktionsverk i Landskrona. Där tog VD Anna Rodman emot oss. Anna är också gemmolog, expert på ädelstenar.
Medan vi åt en god frukost berättade Anna om objekten i salen. Samma kväll skulle det vara on-line-auktion. Man har sedan ganska många år helt övergått till det och når på så vis ut till köpare i hela världen Vilket också ofta märks när de får väldigt bra bud från samlare.
Men de som bor nära Landskrona kan alltid komma på visningar inför auktionerna och både känna och klämma på objekten. Man säljer vitt skilda saker. Designmöbler, guld, smycken, klockor, tavlor, glas porslin, tyger, samlingar av olika slag. För att komma med på auktion måste objektet ha ett lägsta utropspris på 600 kr.
Just nu står guldvärdet mycket högt så passa på om du har något liggandes i lådan som du vill bli av med! Naturligtvis tittade vi också extra på smycken och stenar som fanns inför auktionen.

Foto: Eva Hallkvist

2023

12 april - Frukostträff på Hotel Chaplin

VM i Barber Shop med Ing-Britt Böiers

Vi hade besök av en riktig sång-pärla på vår frukostträff i april!
Efter en god frukost på Hotel Chaplin och många härliga samtal så bjöd Ing-Britt Böiers på ett spännande föredrag om barber shop.
Barbershop har sina rötter från när männen satt och väntade på sin tur hos barberaren och det spontant började sjungas utan musik.
Efter fyra års förberedelser, där även en pandemi satte käppar i hjulet, så bar det sommaren 2022 av till VM i Barber Shop i Phoenix, USA. Inget lämnas åt slumpen. Allt från de olika kläderna till helheten på scenen måste stämma till hundra procent. Det är svårt att återberätta men filmklippen visade hur synkat och perfekt allt är! Imponerande!
Pearls of Sound (från Helsingborg) vann publikens pris vilket är helt fantastiskt. Dessutom kom de på 4:e plats i VM! Stort grattis!

Foto: Ina Zachhau

2023

1 mars - Frukostträff på Hotel Chaplin

Olivoljeprovning med Catharina Granath

Vårens andra frukostträff på Hotel Chaplin tog vår medlem Catharina Granath oss med till Italien!
Hon berättade om italiensk olivolja, om sitt samarbete med familjen Cerquitelli i Pineto och företaget Abruzzo Italia. Vi fick provsmaka olika sorters olivoljor och en hel del med olika smaksättning.
Olivträden trivs i karga marker med liten nederbörd och det går åt 6 kg oliver till en liter fin olja. Oliverna skördas då de ännu inte är riktigt mogna.
Catharina importerar oljan och säljer till restauranger, butiker men även privatpersoner. Är du intresserad av produkterna så kontakta henne på: catharina@granathuppdrag.se

Foto: Eva Hallkvist

2023

7 februari - Kickoff-frukost på Hotel Chaplin

Kickoff-frukost

Då är vi igång med 2023! Vår kickoff-frukost på Hotel Chaplin blev en mycket trevlig och spännande morgon. Så roligt att även träffa nya medlemmar.
Efter en god frukost och många härliga samtal runt borden så presenterade alla sig lite kort innan vi lämnade över till morgonens föredragshållare Ellen Skarp.
Bokprat med Ellen Skarp är alltid lika intressant. Efter ett helt liv i böckernas värld på olika positioner i Killbergs-familjen så är hon en mästare på att presentera böcker. Vi fick boktips på ett tiotal böcker och för olika smaker. Vi är många som nu ska köpa flera nya böcker att njuta av!

Samarbetspartner

Föreningen Selma

c/o Ina Zachhau

Östergatan 108

261 34 Landskrona

selmaforeningen@gmail.com