2016

6 december - Julavslutningsfest i Selmahuset

6 dec

Vi avslutade jubileumsåret med en mycket trevlig julfest i Selmahuset.

Fullbokat som vanligt och alla gästerna njöt av en mycket god tre-rätters-meny från Gittes Hemservice. Medan vi smälte maten läste Harriet vad barns sagt om åldrar vilket lockade till många skratt!

Efter kaffe och chokladpraliner byttes det julklappar och Harriet tackades för årets insats som ordförande med en ätbar present. Med denna julfest sätter vi punkt för Föreningen Selmas 10:e verksamhetsår.

God Jul & Gott Nytt År!

17 november - Selmadagen på Teatercaféet Landskrona

Årets Selmadag gick av stapeln den 17 november. 
För första gången var arrangemanget på Landskrona Teaterns café och det var mycket lyckat. Det blev fullsatt, trevligt trång och gemytligt vid de runda borden.

Som vanligt hade stans butiker och företag skänkt fantastiskt fina vinster till det stora lotteriet. Många lyckliga lottköpare gick nöjda hem med jättefina saker! 

Dagen bjöd på flera bra föredrag. Först ut var Ingrid Svensson och Ingvor Green som berättade om konsthantverkets historia och visade många fina alster.

Sedan tog Anna Edström vid och pratade om bortglömda förebilder. Om duktiga kvinnor som gjorde musik förr i tiden men som i dag utgör en bortglömd skatt av förebilder. 

I pausen bjöd Anna också på sång och musik som var mycket uppskattad.

Till caféet ringlade det en lång kö av fikasugna och det fanns mycket gott att välja på.

Dagens huvudtalare var deckardrottningen Maj Sjöwall som i somras mottog det nyinstiftade hederspriset på deckarfestivalen Crimetime Gotland. Maj skrev tillsammans med sin man Per Wahlöö böckerna om Martin Beck. Maj berättade på sitt alldeles egna sätt om sitt liv och författarskap. Det blev frågor från publiken och en väldigt härlig stund. 

Innan Maj fick lämna podiet korade hon tillsammans med dagens moderator Bibbi Årman Årets Selma. Priset gick till Lena Bergkvist för sitt fantastiska arbete med Landskrona Dansstudio och inte minst deras stora uppsättningar på Teatern. Lena är också den första kvinnliga Karnevalsgeneralen i Landskrona.

Förutom äran bestod priset av ett diplom och två stora böcker om Selma Lagerlöfs brevväxling med sina väninnor som är skrivna av Landskrona författaren Lena Carlsson.

Föreningen Selma tackar alla som kom och bidrog till en lyckad Selmadag 2016! Ett stort tack till alla sponsorer som möjliggör dagen! Vi ses 2017!

1 november - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Elin Jf&oumlnsson, grundare av PR- och eventbyrån Whyland
Elin Jönsson, grundare av PR- och eventbyrån Whyland

Höstlov i alla ära, men det blev frukostträff som vanligt i november på Hotel Chaplin.

Denna morgon hade vi bjudit in Elin Jönsson, grundare av PR- och eventbyrån Whyland, som föredragshållare under rubriken "30 minuter fuck ups". Elin delade med sig av sina misslyckande och berättade om sina största misstag, lösningar och råd.

Hur du gör rätt när det blivit fel. En mycket intressant föreläsning som vi alla kan lära oss mer av.

Om fler hade vågat dela med sig av sina misslyckande och inte bara berättat framgångshistorier så hade många misstag också kunnat undvikas!

Hemsida

20 oktober - Företagsbesök på Konsthallen

Mia från IM och Lena Bjering från Folkuniversitet
Mia från IM och Lena Bjering från Folkuniversitet

Oktobers företagsbesök ägde rum på Landskronas vackra Konsthall. Morgonen började med en mycket intressant visning av Elisabeth Moritz fantastiska fotoutställning. Här var det inga vanliga bilder utan alla var klippta i spetsmönster (!) och berättade en historia. Konstintendent Birthe Wibrand guidade oss igenom hela utställningen på ett fantastiskt sätt.

Därefter smakade det riktigt gott med frukost i Konsthallens Café.

Lena Bjering, Folkuniversitet, och Mia från IM berättade om projektet PROVA som de driver i Konsthallens café. Många unga vuxna lever i dag utan jobb eller studier och mår psykiskt dåligt. En grupp som har ökat lavinartat det senaste decenniet. Genom PROVA skapas en alternativ och valfri rehabiliteringsväg som är skräddarsydd för varje deltagare. Ett sätt att närma sig jobb eller studier och därmed en egen försörjning.

4 oktober - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Sylva Rampe - ordff&oumlrande ff&oumlr Rf&oumlda Korset i Landskrona och Agneta Wigstrf&oumlm från Soroptimisterna i Landskrona
Sylva Rampe - ordförande för Röda Korset i Landskrona och
Agneta Wigström från Soroptimisterna i Landskrona

Vi hade inte mindre än två inspirerande föredragshållare inbjudna till frukostträfen i oktober.

Efter frukosten, minglet och presentationsrundan av deltagarna lämnades ordet till Sylva Rampe, som sedan 6 år tillbaka ordförande för Röda Korset i Landskrona. Röda Korset startade i Schweiz och symbolen är deras flagga fast omvänd. I Landskrona startade Röda Korset 1902 och här bedriver man en omfattande verksamhet.

Möesplats KUPAN på Föreningsgatan 88-90 har både secondhandbutik och café. Man har inga anställda utan verksamheten sköts av frivilliga. Fölrra året delade man ut 700 000 kr från Röda Korset i Landskrona till hjälpverksamhet!

Man har besöksgrupper på äldreboende och Kvinnohuset, läxhjälp, lasaretts-värdar, kurser i hjärt-och lungräddning och beredskapsstyrka vid större olyckor.

Just nu pågår insamling till Världens Barn och bössan vandrade runt och fylldes på av deltagarna. Hotel Chaplin skänkte denna morgon intäkterna från Selmas frukost. Inom Röda Korset internationellt går 86% av insamlade medel till hjälpinsatser och 14% till administration.

Agneta Wigström från Soroptimisterna i Landskrona berättade om deras arbete med Kvinnohuset i Landskrona. Soroptimisterna är ett kvinnligt yrkesnätverk som finns i 125 länder. Det startade i Kalifornien 1921. Namnet betyder ungefär Systrar för det bästa. Syftet är att stärka kvinnans ställning och att verka för allas mänskliga rättigheter.

Lokalt jobbar man mycket med utsatta kvinnor och barn som bor på Kvinnohuset och stöttar dom på olika sätt. Man hjälper till praktiskt med myndighetskontakter, läshjälp, ordnar utflykter, mölbler och kläder och till vissa barn fungerar några som mormor / farmor.

Man har även ett projekt sedan många år i Bratislava som man stöttar ekonomiskt. Allt arbete sker även i denna organisation av frivilliga.

Båda dessa organisationer / föreningar gör stor skillnad för många människor, både lokalt i Landskrona och ute i världen! Stötta dom gärna.

22 september - företagsbesök Mötesplats Borstahusen

Daniel Zaunders
Daniel Zaunders

Det bjöds på strålande solsken och klarblå himmel när Selmorna besökte Mötesplats Borstahusen. Morgonen startade på Erikstorp Kungsgård med en härlig frukostbuffé, mingel och trevliga samtal.

Som en del av Föreningen Selmas 10-års-jubileum så sponsrade föreningen halva frukostkostnaden för medlemmarna.

Efter frukosten mötte Daniel Zaunders upp oss och presenterade Mötesplats Borstahusen. Namnet kan verka förvirrande men tanken är att att hela området med camping, stugby, restaurang, spa och bad är en samlad mötesplats.

Det blev rundvandring på den lilla intima spa-avdelningen, campingens reception och butik och besök i en av stugorna. Utsikten över Öresund är oslagbar!

6 september - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Pernilla Anderberg - "BOIS Akademin"
Pernilla Anderberg - "BOIS Akademin"

Höstens första frukostmöe på Hotel Chaplin blev välbesökt av Selmas medlemmar.

Efter mingel och frukost hälsade vi dagens föredragshållare Pernilla Anderberg välkommen. Pernilla är en av delägarna på "BOIS Akademin" och hon berättade om studiemotivation och idrottspassion.

Eleverna på skolan kombinerar studierna med sitt idrottsintresse och har träningstider i sin idrott på skoltid. Det började som en fotbollsskola men i dag finns fler idrotter på programmet och höstens nyhet är dans.

18 augusti - 10-års jubileum på Pumphuset

Pumphuset i Landskrona
Pumphuset i Landskrona

Föeningen SELMA fyller 10 år 2016 och det firades med en härlig kväll på Pumphuset i Borstahusen i augusti.

Kvällen inleddes med "bubbel" och en mycket trevlig stund i Konsthallen.
En av grundarna till Pumphuset, Claes Persson, berättade historien om både gamla Borstahusen och om Pumphuset och deras verksamhet i dag med konstutställningar och en aktiv konstörening. Även Pumphuset firar 10 år i år.

Sedan åtnjöt vi en mycket god middag samtidigt som solen gick ner över sundet. Middagen avslutades med kaffe och en underbar tårta!

7 juni - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Ingela Ludvigsson - mental coach
Ingela Ludvigsson - mental coach

På vårens sista frukostträff fick vi fölrutom trevligt mingel och god frukost lyssna på Ingela Ludvigsson som är mental coach.

Hon berättade om ett liv i balans och hur man kan ta sig fram på bästa sätt. "Du kan inte stilla vågorna, men du kan lära dig att surfa".

Som avslutning fick deltagarna göra en avslappningsövning. Inte så lätt som det kan låta. Flera tyckte att det var svårt att släppa allt för en stund och bara slappna av. Nu hoppas vi att alla får en skön sommar med tid för avkoppling!

19 maj - Våravslutning i Båstad

Vävaren i Båstad
Vävaren i Båstad

Våravslutningen blev en härlig utflykt i maj till ett soligt Båstad i vårskrud.

Vi började med en god lunch ute i solen på Torget och sedan gick färden vidare till Vävaren i Båstad. Här fick vi en guidad visning genom produktionen av hellinnevaror och alla steg från garn till färdiga alster.

Trots att vävningen är maskinell så krävs det mycket hantverk och många timmar innan det är dags att börja väva. Efter visningen blev det tid till inköp innan vi även besökte Boarps olika butiker. Här fanns det färsk Bjärepotatis, jordgubbar och nyskördade tomater!

På eftermiddagen tog Ulla Noring-Lundahl emot oss i sitt hem. Här var det dukat med kaffe och sju sorters hembakade kakor på den inglasade verandan. Det var härligt att träffa Ulla som var med och startade Föreningen Selma och som sedan ett år tillbaka har flytta till Båstad igen. Hennes butik fanns med i det nya huset och en del avslutade eftermiddagen med lite shopping till innan hemfärden.

3 maj - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Jenny Lilja
Jenny Lilja

Månadens gäst Jenny Lilja som berättade för oss om sina upplevelser från Samos, där hon genom sjöräddningens Gula båtarna varit och räddat båtflyktingar som försöker ta sig över egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

20 april - dialogmöte på Stadshuset

Anna Classon
Anna Classon

Vårens dialogmöte med Landskrona Stad ägde rum på Stadshuset i April. Tillväxt- och näringslivschefen Anna Classon tog emot oss och var värd för mötet.

Det blev en intressant morgon då Anna fick veta mycket om Föreningen Selmas verksamhet och alla deltagare fick berätta om sina företag. Sedan berättade Anna om vad som händer i Landskrona just nu och vad som är planerat framåt.

Mycket positivt händer med nya företagsetableringar, skolor, bostäder och försköning av staden. Staden i vinden har medvind!

5 april - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Christel Ericsson
Christel Ericsson

Christel Ericsson från Hven Alpacka gästade oss på april månads frukostträff
på Hotel Chaplin. Efter en trevlig frukoststund och presentationsrunda var scenen Christels. Hon berättade om sitt företag Hven Alpacka och sin alpackaflock bestående av tio fina djur som hon har på gården på Ven.

Sommartid kan man gå på organiserade promenader, trekking, med alpackorna i vacker natur. Ett utmärkt sätt att koppla av på för en alpacka stressar man inte!

Djuren måste klippas på våren och av deras mjuka ull stickar Christel olika saker som hon säljer i sin lilla butik.

Besök gärna hennes hemsida

17 mars - Företagsbesök på Landskrona Museum

Konstintendent Birthe Wibrand
Konstintendent Birthe Wibrand

Vi besökte Landskrona Museum och började med frukost från Hemservice
och mingel i museets café. Konstintendent Birthe Wibrand möte sedan upp oss och vi fick en privat visning av utställningen NELL WALDEN & DER STURM. En mycket intressant visning om denna prostdotter från Landskrona.

Vi fick se många vackra målningar av henne men även av andra konstnärer. 132 verk fanns att beskåda. Kring kulturtidskriften "Der Sturm" blev det med tiden både galleri, kulturskola och bokhandel. Där samlades ca 300 av Europas mest avantgardistiska kulturskapare.

3 mars - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Diakon Anna Rubin
Diakon Anna Rubin

Diakon Anna Rubin är verksam i Kävlinge Församling, som ingår i samma pastorat som Landskrona, var vår gäst och föredragshållare på frukostträffen i Mars. Anna berättade på ett mycket fängslande sätt om sin väg till att bli diakon och vad diakoni innebär.

Det viktiga är mötet mellan människor och människors lika värde. Anna möter både unga och gamla i samtal och på andra sätt. Att ta kyrkan utanför kyrkan är viktigt och därför möter man Anna även i skolorna, på vårdcentralen och på äldreboenden.

Efter föredraget blev det både frågor och intressanta samtal vid frukostbordet.

"Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra: en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre betyder en broder mer."

Stig Dagerman

18 februari - Företagsbesök på Hemslöjden i Landskrona

Annhelén Olsson
Annhelén Olsson

Årets första företagsbesök blev en färgstark frukostträff på Hemslöljden i Landskrona. I det nyrenoverade fina gamla stationshuset tog hemslöjdskonsulten och verksamhetsledaren Annhelén Olsson emot oss.

Efter den goda frukosten berättade hon om Skånes Hemslöjdsförbund, Hemslöjdskonsulenterna, Hemslöjdsföreningarna och Hemslöjdens butik. Hemslöjdskonsulterna verkar för att utveckla slöjden i regionen och verksamheten bedrivs i hela Skåne. Kontor och verksamhetslokalerna finns här i Landskrona.

Kurserna är mycket uppskattade och blir oftast fullbokade på några timmar!
Det finns kurser i Skånskt yllebroderi, korgpilsflätning, konstvävning, skinnsfömnad, folkdräktssömnad, förgyllning, träsvarvning, flamsk-vävning, vävning av trasmattor och mycket annat.

Vi fick bland annat se många fina yllebroderier, stickade tröjor, träarbeten och höra deras historia. Besöket avslutades med en rundvandring i de fina lokalerna och butiken.

Hemslöjdens samlingar består av 45 000 unika föremål och en stor del finns på Digitalt museum.

Hemsida

2 februari - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Anders "Asse" Jakobsson
Anders "Asse"Jakobsson

På årets första frukostträff på Hotel Chaplin fick vi besök av eldsjälen Anders "Asse" Jakobsson. Han brinner för att jobba med ungdomar och de som inte alltid har så lätt att nå ut på arbetsmarknaden. Asse driver projektet "Startelvan" i Landskrona och träffar varje år hundratals unga som han hjälper att hitta sin väg framåt i livet. I detta samarbetar han också med Arbetsförmedlingen.

För något år sedan startade han också projektet "Tomten bor i Landskrona" där julklappar samlas in och skänks till barn som annars inte hade fått några julklappar. Hans hjärta är stort och hans föredrag var väldigt uppskattat.

21 januari - Kick off på Hotel Chaplin

Bakad potatis med olika rf&oumlror
Bakad potatis med olika röror

Föreningen Selma sparkar alltid igång det nya året i Januari med en välbesökt kick-off på Hotel Chaplin. Med god mat från Gitte på Hem-service så var förutsättningarna för en lyckad kväll de bästa.

Alla deltagarna delade med sig av sina tankar och förhoppningar inför 2016.
Det var stort som smått som planerades och alla såg med glädje fram emot ett spännande år. Och många trevliga träffar med Selma!

Samarbetspartner

Föreningen Selma

c/o Ina Zachhau

Östergatan 108

261 34 Landskrona

selmaforeningen@gmail.com