2017

19 december - Julfest på Hotel Chaplin

Årets julfest ägde rum i den julpyntade matsalen på Hotel Chaplin.
Vi började med glöggmingel medan alla gästerna anlände.

Sedan avnjöt vi en underbar tre-rätters-meny från Gittes Hemservice.
Efter maten blev det kaffe och chokladpraliner medan Harriet traditionsenligt läste en tankeväckande julsaga på danska.

Därefter blev det dragning på visitkorts-lotteriet från Selmadagen och tio lyckliga vinnare fick fina vinster.

Anette tog på sig rollen som Tomte och delade ut alla julklapparna som låg under granen.

Harriet tackades för årets insats med fina blommor och väldoftande present.

God Jul & Gott Nytt År!

5 december - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Susanne Johannesson ridskolechef på Viarps Kör & Ridklubb och kollegan Lotta Ringvall
Susanne Johannesson ridskolechef på Viarps Kör & Ridklubb och kollegan Lotta Ringvall

På årets sista frukostträff gästade Årets Selma Susanne Johannesson oss och höll föredrag.

Susanne är sedan drygt 25 år ridskolechef på Viarps Kör & Ridklubb strax utanför Landskrona. Hennes kollega Lotta Ringvall var också med denna morgon. Båda är utbildade vid bland annat Strömsholm.

VKRK grundades 1972 och har stadigt utvecklats och har i dag 600 medlemmar och 28 hästar, både ponnyer och stora hästar. Varje vecka rider nästan 400 barn, ungdomar och vuxna på lektion. Man har även öppnat upp för handikappade och ensamkommande barn i verksamheten.

Klubbens vision är att vara en ridklubb som får människor att växa med hästen i fokus, en mötesplats i lantlig miljö som ger glädje och gemenskap åt alla.

Man har en även en stor tävlingsverksamhet, uppvisningar, körning, voltige, läger och kurser.

15 november - Selmadagen på Teatercaféet

Årets Selmadag var den nionde i ordningen som Föreningen Selma arrangerade och det var fullsatt på Teater Caféet på Landskrona Teater.

Publiken bjöds på ett varierat och mycket uppskattat program under eftermiddagen och kvällen.

Först ut var Ingrid Tollgerdt-Andersson, författare, fil.dr., forskare och samhällsdebattör. Ingrid höll ett färgstarkt föredrag om relationer och det blev många igenkännande skratt och instämmande mummel från deltagarna. Efteråt signerade Ingrid sin nya bok "Relationer - himmel eller helvete" och det blev många inköp. En bra julklapp!

Nästa kvinna på scenen var sångerskan och målarinnan Louise Östberg. Tillsammans med sin duo-kollega i TwiCeTime, Johan Nilsson, underhöll de publiken med vacker sång och musik. Louises färgstarka och vackra tavlor fanns utställda i caféet och väckte stor beundran.

Selmas medlemmar sålde lotter och som vanligt fanns det ett stort bord dukat med fantastiska vinster. Tack vare givmilda butiker, restauranger och andra företag i Landskrona med omnejd fanns det massor med vinster att välja på. Många lyckliga vinnare blev det under kvällen!

Birgitta Rydberg är en mångbegåvad scenkonstnärinna som är född in i teatern och dansens värld. Hon har jobbat som showartist utomlands och varit med i otaliga musikaler och teateruppsättningar i Sverige.
Sedan många år tillbaka har vi glädjen att se henne på Fredriksdals-teatern på somrarna. Birgitta höll ett roande föredrag om sig själv och sitt liv, vilket var premiär och något hon var riktigt nervös inför men naturligtvis klarade av med bravur.

Kvällen avslutades med att Årets Selma korades och utmärkelsen gick till Susanne Johannesson, ridskolechef på VKRK, med motiveringen:
Susanne Johannesson tilldelas utmärkelsen Årets Selma för sitt stora engagemang i arbetet med barn och ungdomar på Viarps Kör- och Ridklubb. En särskild insats har Susanne gjort för funktionshindrade och för nyanlända ungdomar.

Birgitta Rydberg och moderatorn Bibbi Årman överlämnade diplom och två stora böcker om Selma Lagerlöf av Landskrona-författaren Lena Carlsson. Susanne tackade för priset och berättade om ridskolan och att hon delar priset med sina duktiga medarbetare som alltid ställer upp för både elever och hästarna.

Därefter blev det dragning på entrébiljetterna, trots att det är fri entré så får alla en biljett med vinstchans på, och tre lyckliga vinnare fick vackra glas med sig hem.

Bibbi Årman tackade alla i publiken, teaterns tekniker och café samt Selmas styrelse som ännu en gång lyckats arrangera en härlig Selmadag. Välkomna nästa år igen då det är 10-årsjubileum!

7 november - frukostmöte på Hotel Chaplin

Ann Gomér
Ann Gomér

Ann Gomér, författare, föreläsare, filmare, fotograf och mamma gästade oss på frukostträffen i november. Det blev en mycket intressant och lärorik morgon då vi fick höra Ann berätta om sin roll som mamma till ett funktionsnedsatt barn och hur hon utvecklat sitt företag.

Ann driver Bona Signum och hennes dotter är den som inspirerat henne till alla filmer och böcker som hon gett ut. Det är lättlästa böcker och läromedel framtagna för elever och barn med särskilda behov.

Det finns böcker för små barn, tonåringar och vuxna som passar för just sin målgrupp. Härliga bilder och färger med korta och lätta texter.

www.bonasignum.se

19 oktober - företagsbesök Landskrona Teater

Scenmästare Nichlas Olsson
Scenmästare Nichlas Olsson

Scenmästare Nichlas Olsson tog emot Föreningen Selmas medlemmar på en frukostträff i Oktober. Efter en god frukost, levererad av Gitte på Hem-Service, blev det rundvandring både bakom och framför kulisserna på denna anrika teater.

Landskrona Teater byggdes i den Neesska trädgårdens park mellan Järnvägsgatan och Östergatan. Arkitekt var stadens blivande stadsarkitekt Fredrik Sundbärg. Teatern invigdes den 22/9 1901 av Oscar ll i samband med en jaktresa på Ven. Staden firade sin nya teater med stora festligheter i hela staden.

1974 blev Landskrona Teater en stor riksangelägenhet då Skånska Teatern etablerade sin verksamhet här. I ensemblen fanns Stefan Sauk, Peter Haber, Rolf Lassgård, Marie Fredriksson och många andra numera kända skådespelare och artister. Man gav massor med föreställningar, både på teatern och på andra platser i staden, under de tjugo år som gruppen var verksam i Landskrona.

Teatern har de senaste åren renoverats med varsam hand och inför 100 års-firandet 2001 gjordes en större renovering. Salongen har 254 sittplatser, fördelade på parkett och balkong. Tekniken är av högsta kvalité både vad det gäller ljussättning och ljud.

Man har ett varierande program i samarbete med Riksteaterföreningen och många andra. Det arrangeras även konferenser, konserter, barnföreställningar, live-sändningar från operan och andra evenemang på teatern.

Har man tur (eller otur?) kan man träffa på något av de tre spökena som finns på teatern. Det finns både en primadonna, en vaktmästare och en servitör som stannat kvar på teatern. Primadonnan kan man höra gråta i logen i källaren!

3 oktober - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Magnus Bondesson från Bröderna Perssons Begravningsbyrå
Magnus Bondesson från Bröderna Perssons Begravningsbyrå

Oktobers frukostträff blev en mycket intressant och viktig morgon.

Från Bröderna Perssons Begravningsbyrå kom Magnus Bondesson och pratade om hur man gör när det ofattbara hänt och en nära anhörig avlidit. Mitt i sorgen skall man ta hand om mycket praktiska saker. Då underlättar det väldigt mycket om det finns ett "Livsarkiv" att hämta information i. Något att tänka på att fylla i när man är mitt i livet och inte skjuta upp till sedan då det kan vara för sent.

På en auktoriserad begravningsbyrå kan man få hjälp med allting i samband med en begravning men även familjejuridik. Både rådgivande och praktiskt som att upprätta testamente, samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev och annat.

21 september - företagsbesök hos Skånsk Chili

Sakura Holmqvist
Sakura Holmqvist

Det blev en het morgon på företagsbesöket i september då vi besökte hot sauce-fabrikören Sakura i hennes chiliodling!

Hela växthuset var fyllt av omsorgsfullt utvalda chilisorter som odlas ekologiskt. Istället för kemiska bekämpningsmedel använder man sig av rovinsekter som äter upp bladlöss och andra skadeinsekter. Sakura sköter hela processen från att sätta frö i jorden till den färdiga såsen på butikshyllan.

Sakura har japanskt påbrå och ett stort matlagningsintresse som la grunden till odlingen. Just nu är det skördesäsong och man gör olika chilisåser. Deras chilisås Scorpion Inferno har vunnit en silvermedalj i den prestigefyllda chilisås-tävlingen The Hot Pepper Awards i USA.

5 september - frukostmöte på Hotel Chaplin

Andreas från DataPryl.
Andreas från DataPryl.

Frukostträffen på Hotel Chaplin i september innehöll förutom trevligt mingel och god frukost även annat matnyttigt.

Andreas från DataPryl gästade oss och höll ett intressant föredrag om IT-säkerhet. Hur man skyddar sin dator från att få in oönskat virus och hur man skall tänka när okända mail dyker upp. Hur många olika virus det finns, olika sätt att säkerhetsspara, antivirusprogram och mycket annat att tänka på. Inte alltid helt enkelt!

22 augusti - dialogmöte på stadshuset

Stadsdirektör Christian Alexandersson.
Stadsdirektör Christian Alexandersson.

Vi kick-startade höstens program med ett mycket intressant dialogmöte på Stadshuset. Stadsdirektör Christian Alexandersson tog emot oss och det blev en morgon då vi fick veta mycket om vad som är på gång i Landskrona.

Vad och var det byggs för olika bostäder, skolor och nya företagsetableringar. Många stora planer som ännu inte är konkreta finns också i framtiden. Närmast på gång är att Elgiganten och Rusta öppnar inom kort.

13 juni - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst.
Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst.

Sista frukostträffen före sommaren blev en matnyttig sådan.
Vi fick besök av brandingenjör Sofia Skoglund från Landskrona Räddningstjänst. Sofia jobbar med krisberedskap och vi fick många bra tips på vad man skall göra om vardagen vänds upp och ner.

Någon gång händer det. Frågan är bara när. Ett stort ström avbrott, översvämning, giftutsläpp, vattenläcka, brand. Listan kan göras lång.

Då är det bra att vara förberedd och ha en "kris-låda" hemma med vatten, tändstickor, ljus, ficklampa, batteri-radio, konserver, campingkök, första hjälpen-kit och filt så man klarar några dygn.
Vi har alla ett stort ansvar att klara oss själva vid en samhällskris.

Läs mer här

18 maj - Våravslutning

Våravslutningen blev en riktig solskenshistoria!
Strålande solsken och många glada kvinnor med vår i sinnet.

Kvällen började med samling vid Konsthallen och en skön promenad till Rothoffska kolonin. Efter besöket där blev det en fortsatt vacker promenad vid koloniträdgårdar, Citadellet, vallgraven och ner på Halvmånen vid havet.

Under vattentornet hade Gitte dukat upp en trevlig "förfest" med drink och gott tilltugg som avnjöts med utsikt över det solglittrande sundet.
Tack Gitte!

Därefter blev det god middag och fortsatt trevlig samvaro på Restaurang Seglarpaviljongen. Trevlig sommar!

2 maj - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Anette Oltner och Harriet Johansen
Anette Oltner och Harriet Johansen

Under vårvintern har det arbetats med att ta fram en gemensam webb-shop för Föreningen Selmas medlemmar. Flera av medlemmarna har efterfrågat ett bra sätt att kunna sälja smycken, kläder, smink, hälsokost, böcker, konst och andra varor och tjänster som finns i medlemmarnas företag.

På frukostträffen i Maj presenterade Harriet Johansen och Anette Oltner det första utkastet på hur det är tänkt att denna webbshop kan se ut och fungera. Än återstår en hel del arbete och många frågor och funderingar diskuterades.

Så fortsättning följer på detta spännande projekt!

20 april - Företagsbesök hos Trädgårdsidyll

Malin Tegbrink
Malin Tegbrink

Besök på Trädgårdsidylls visningsträdgård utanför Tågarp.

Malin Tegbrink berättade om alla sina planer för framtiden med sin visningsträdgård som de börjat anlägga. De har hunnit mycket på bara ett par månader. Hon har tre anställda och de jobbar mycket med trädgårdsskötsel ute hos kunder och skall fixa visningsträdgården mellan uppdragen.

Här finns planer på visningsträdgård med olika planteringar, plats för meditation och yoga, barnverksamhet med aktiviteter som gör din egen fågelholk. Plats för picknick och vila. Tanken är att folk skall kunna komma dit och bara njuta, se perenner och sommarblommor växa upp, smaka på grönsaker från köksträdgården, ta en fika och handla i deras plantskola som är under uppbyggnad. De skall satsa på svenskodlat och närodlat när det gäller växterna.

4 april - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Ylva Nordberg
Ylva Nordberg

April månads frukostträff kom att handla om Kvarnar i Rönnebergs Härad och om dem kan Ylva Nordberg berätta mycket spännande. 1899 fanns det åtminstone tre kvarnar i Landskrona.

Larvimöllan som var en så kallad holländare, en vinddriven hättekvarn och som gett namn åt kvarteret där den en gång låg.

Den Vetterlindska möllan som än idag kan beskådas i Kvarntorgsområdet finns med liksom Marieberg möllan som då låg vid Weibullsholm.

Vår medlem och styrelseledamot Ylva Nordberg har jobbat med att dokumentera denna spännande historia som även resulterade i en 50-sidig skrift som finns att köpa på Asmundtorps Hembygdsgård.

Alla intäkter går till Häljarps Mölla som är från 1740 och nyligen har renoverats.

Asmundtorps Hembygdsgård

7 mars - Frukostmöte på Hotel Chaplin

Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.
Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

På frukostträffen i Mars så handlade det om allt spännande som är på gång i Landskrona. Vi gästades av Tora Broberg som är tf. avdelningschef på Stadsmiljöavdelningen och Johan Nilsson som är planchef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

De berättade om utbyggnaden av norra Borstahusen, de pågående projekten för Centrum - Öster och området vid sjukhuset, Jönsaplan / Stadshuskajen och Koppargården och andra områden. Listan kan göras så lång!

Det finns en enorm framtidstro på Landskrona och många utifrån vill etablera sig i stan. Både för att bygga nytt och för att förvärva befintliga fastigheter. Dessutom renoveras det i många fastigheter runt om i staden.

16 februari - Företagsbesök hos Hälsohuset

Claes Landgren från Hälsohuset
Claes Landgren från Hälsohuset

Vid årets första företagsbesök var Claes Landgren på Hälsohuset värd.

Han berättade om verksamheten och visade runt i de olika träningssalarna. Här kan man träna styrketräning med valfria vikter eller maskiner, förbättra konditionen eller prova annan träning.

Hälsohusets medarbetare är utbildade och certifierade FAR-samverkare och arbetar även tillsammans med sjukgymnaster och Landskrona Stad med motion på recept (FAR-projekt).

Många passade också på att prova de olika maskinerna denna morgon. På Hälsohuset tränar både unga och äldre, många utan tidigare erfarenhet av träning.

7 februari - frukostmöte

Anita Enberg från Henka dojo
Anita Enberg från Henka dojo

Årets första frukostträff blev välbesökt och efter mingel, frukost och presentationsrunda av deltagarna så lämnade vi ordet till dagens föredragshållare.

Anita Enberg från Henka dojo pratade om självförsvar. Anita har hållit föreläsningar och kurser i detta ämne i över 15 år.
Deltagarna är tjejer, kvinnor, killar och seniorer. Alla kan försvara sig men på olika sätt. Vi fick tips och råd om hur man kan sig ur jobbiga situationer.

Anita berättade också om kommande kurser i självförsvar som hon kommer att leda i Landskrona under våren. Det finns kurser för tjejer / kvinnor från 15 år eller mamma och dotter-kurs för barn 10-14 år.

Kontakta Anita om du vill veta mer. anita@henkadojo.se

21 januari - kickoff

Föreningen Selma startar alltid det nya året med en välbesökt kväll på Hotel Chaplin då vi har Kick-off. Både för oss själva och för föreningen.

Denna kväll åt vi en härlig middag från Hem-Service med baconlindade färsbiffar och till kaffet en underbar citron cheesecake.

Vi kunde hälsa flera nya medlemmar välkomna denna kvällen och det är alltid lika roligt. Var och en fick presentera sig själv och berätta om sina planer och förhoppningar inför det nya året. Spännande att ta del av!

Samarbetspartner

Föreningen Selma

c/o Harriet Johansen

Östergatan 108

261 34 Landskrona

selmaforeningen@gmail.com